Menu

Mezzosopraan en klassiek muziektheatermaakster Nienke Nasserian Nillesen (1993) is in 2018 cum laude afgestudeerd aan de Master of Music Muziektheater Klassiek aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Ze behaalde hier in 2016 ook haar Bachelor. Ze volgde les bij o.a. Harry Ruijl, Peter Nilsson en Edward Hoepelman. Ze heeft zangles van Janice Dixon en in Italië volgt ze zangles bij maestro Carmelo Corrado Caruso. Daarnaast heeft ze masterclasses gevolgd bij o.a. Ed Spanjaard, Lotte de Beer, Miranda van Kralingen en Lior Kretzer.

Op haar achtste begon Nienke Nasserian met klarinet spelen. Op vijftienjarige leeftijd besloot ze ook zanglessen te volgen, eerst voornamelijk jazz- en musicalrepertoire. Ze deed verschillende vooropleidingen in Amsterdam, Maastricht en Tilburg. Op haar achttiende koos ze voor klassiek repertoire. Ze studeerde een half jaar Klassiek Solozang aan het Conservatorium in Maastricht en volgde twee jaar zangles bij Yvonne Schiffelers. In 2012 begon ze de opleiding Klassiek Muziektheater op het Conservatorium in Tilburg, waar ze les had van Wilma Bierens en Harry Ruijl.


Eerdere rollen

In april 2018 nam Nienke Nasserian deel aan Talent Lab. Dit is een talentontwikkeling met een nieuwe vorm en aanpak, opgestart door Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID, Limburgs talentmakelaar in de podiumkunsten. In Talent Lab werken zeven jonge beloftevolle talenten uit de podiumkunsten een maand lang intensief en onder begeleiding samen. Hieruit volgde een toonmoment.

Nienke Nasserian speelde een hoofdrol in de korte opera "Oceanisch Verlangen" in het talentenprogramma tijdens Opera Forward Festival in 2017 in Amsterdam.

Nienke heeft in november 2016 de rol van Treemonisha in de gelijknamige opera van Scott Joplin gespeeld met het WOK Muziektheater onder leiding van Joop Dieteren en geregisseerd door John van Cauteren.

Ze speelde in mei 2016 de hoofdrol ‘Zij’ in de stadsopera ‘Onderweg’ van Ongekend Bijzonder, op de Culturele zondag in Utrecht. Een opera over vluchtelingen. De muziek van het stuk werd gecomponeerd door Bob Zimmerman, het stuk werd gedirigeerd door Jurriaan Grootes. Stadsdichters Ruben van Gogh en Baban Kirkuki schreven het libretto van Onderweg op basis van de interviews van vluchtelingen. Het stuk werd uitgevoerd in het Stadskantoor, Utrechts Archief en TivoliVredenburg.

In 2014 heeft Nienke Nasserian gezongen in het koor van “Die Fledermaus” van J.Strauss, een productie van Opera Zuid onder leiding van Ivan Meylemans en geregisseerd door Daniël van Klaveren.

Daarnaast speelde ze in 2015 de rol Metella in “La Vie Parisienne” van Offenbach, geregisseerd door David Prins en onder leiding van Robert Jan Kamer.

Tijdens haar opleiding was ze te zien in “Così fan Tutte” van Mozart (2014), hier speelde ze de rol van Dorabella en ze zong mee in het koor van “Mac Beth” van Verdi, geregisseerd door Corina van Eijk (2012).


Voorstellingen en Ervaring

Met haar zelfgeschreven eindexamenvoorstelling Masai, geregisseerd door Naomi van der Linden, won ze in augustus 2016 de Entreeprijs op Theaterfestival Boulevard. De voorstelling werd enthousiast ontvangen op Festival Mundial en Boulevard en wordt nog steeds regelmatig opgevoerd. Het stuk gaat over Nienke's band met haar vader, stamhoofd van de Masai, en haar gróte familie. Persoonlijke verhalen wisselen af met klassieke aria’s en Afrikaanse liederen. Een voorstelling over familie, gemis en cultuurverschil, met muziek als verbindende factor.

Nienke is in mei 2018 tijdens de Operadagen Rotterdam in première gegaan met haar nieuwe voorstelling Mzungu, deze vormt samen met Masai een tweeluik. In Mzungu kijkt ze door de ogen van Ngataiti Saitoti – een van haar 34 Tanzaniaanse broers en zussen. Zijn bezoek aan Nederland doet Nienke haar thuisland in een compleet nieuw licht zien. Daarnaast is het verhaal van Nienke's moeder te horen die 30 jaar geleden in Tanzania werkte. Mzungu wisselt storytelling af met klassieke liederen, speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd door de Spaans-Japanse componiste Neus Kaori Fornós Ohnuma. In haar composities, gebaseerd op traditionele Masai blessings, combineert zij klassieke vocaliteit met Afrikaanse ritmes en harmonieën. Een voorstelling over het leven tussen twee werelden, over de blik van de ander, over cultuurverschillen, loyaliteit en familiebanden.

Nienke Nasserian repeteert nu voor WAR ON WOMEN bij Compagnie CouRage, deze voorstelling zal in mei 2019 in première gaan. WAR ON WOMEN gaat dieper in op de paradoxale relatie tussen de vrouw als oorlogsslachtoffer enerzijds en als regeneratieve kracht in de heropbouw van vernietigde culturen anderzijds. Het stuk staat onder artistieke leiding van Alain Pringels en Ludwig Dierinck. https://www.compagniecourage.eu/seizoen-2018-2019/

Daarnaast zingt Nienke Nasserian regelmatig als solist tijdens concerten met verschillende (symfonie)orkesten, ensembles en koren. Ze vertolkt een breed scala aan klassiek repertoire.